הרצאות

במהלך כשלושים שנות שרותי במשטרת-ישראל עסקתי בעיקר בלחימה בפשיעה, והשתתפתי וניהלתי חקירות רבות, מורכבות ורגישות * עם כל הניסיון הזה והידע שצברתי כקרימינולוג אני מרצה באקדמיה, במסגרות מקצועיות, ובפני הקהל הרחב, ומופיע לעתים מזומנות בכלי התקשורת בדברי פרשנות * להלן מבחר מנושאי הרצאותיי:

1. זיהוי אמת ושקר – רק לפינוקיו מתארך האף כשהוא משקר

מי מאיתנו אינו נדרש לעתים קרובות להחליט אם הדובר אלינו אומר את האמת, או מוליך אותנו שולל? ככלות הכול אנו מעוניינים לזהות את השקר ואת האמת, והכוונה לכל האמת – כי "חצי אמת" לעתים אינה 50% מההיגד אלא סילוף גמור ושקר מוחלט. מרביתנו מסתמכים בדרך כלל על האינטואיציה – אך לא אחת מתברר לנו כי טעינו וקיבלנו החלטה שגויה. בהרצאה זו נכיר את הטכניקות לזיהוי אמת ושקר באמצעות ניתוח מקרים אמיתיים, וכך נשכלל את היכולת שלנו לדייק בזיהוי.

2. ההיווצרות העבריינית – נולדו לפשע?

האם העבריינות היא תכונה מולדת העוברת בתורשה, או שמא הסביבה בה גדל העבריין היא זו הגורמת לו לפשוע? האם עבירות חמורות מתבצעות כתוצאה מחולי נפשי, או שהן נעשות מתוך הכרה, בחירה ורצון חופשי? בהרצאה זו נדון בשאלות יסודיות בהן עוסקת הקרימינולוגיה כגון – מה גורם לאדם לבצע פשע, ובמה שונה הפושע מאדם רגיל – אם בכלל.

3. הענישה הפלילית – מה באמת מרתיע?

מהן מטרות הענישה הפלילית והאם היא אכן משיגה את מטרותיה ? מה באמת מרתיע בני אדם מלבצע פשעים? אילו תמורות חלו בדרכי הענישה לאורך השנים? שאלות אלו ואחרות, העומדות ביסוד תורת הענישה (פנולוגיה) ייבחנו לאורך ההרצאה על סמך מחקרים עדכניים ומקרים אמיתיים מהארץ ומהעולם.

4. הפשיעה בישראל ומדידת העבריינות – למדוד את הנסתר מהעין

תופעת העבריינות היא תופעה ידועה משחר ההיסטוריה, אך מרביתה נסתרת מן העין, לכן קשה להעריך את מימדיה ושכיחותה. למדידת העבריינות חשיבות גדולה לצורך ההתמודדות עם התופעה. הכרת דרכי מדידת העבריינות על מגבלותיהן תשמש אותנו כמבוא להצגת תמונת הפשיעה בישראל בראי ביקורתי ועדכני. במסגרת הרצאה זו נסקור בין השאר את מגמות הפשיעה בישראל בראי השנים – מאז הקמת המדינה – וננסה להשיב על השאלה האם הפשיעה בארץ גואה או מוכלת?

5. עבריינות הצווארון הלבן – מבט בגובה העיניים ללב החברה

מעילות, הפרת אמונים ושחיתות ציבורית הן בין המאפיינים העיקריים של תופעת עבריינות הצווארון הלבן. מדובר בתופעה שנזקיה הכלכליים והאיום הטמון בה על שלטון החוק עולים כנראה על כל תופעות הפשיעה האחרות. ננסה להבין כיצד מתמודדים עם התופעה הזו בכלל, ועם השחיתות של עובדי הציבור בפרט, תוך התייחסות למקרים חמורים שהתרחשו במדינה בעשורים האחרונים.

6. תיק משה קצב – נשיא אנס

הנשיא השמיני של מדינת ישראל התגלה כעבריין מין ונשלח לתקופת מאסר ארוכה. בהרצאה זו נשמע על התנהלות החקירה בפרשת משה קצב, ונכיר את העדויות העיקריות שהביאו להרשעתו מפיו של המרצה שהיה אחד מחוקריו.

7. פשע מאורגן – דמיון ומציאות משמשים בערבוביה

תופעת הפשע המאורגן המוכרת לקהל הרחב בעיקר מסרטי הקולנוע ומהספרות הקלה נתפסת כאימתנית ורצחנית. בהרצאה זו נברר מהו פשע מאורגן ודפוסי התארגנותו ופעולתו. נסקור את התפתחות התופעה בברית-המועצות והתמורות שחלו בפשע המאורגן שם בעקבות התפרקותה של האימפריה הסובייטית. נדון בצמיחת התופעה בארצות-הברית ובשינויים שחלו בה במאה ה- 20 – שם גם מקומם של היהודים בפשע המאורגן לא היה שולי כלל וכלל.

8. פשע מאורגן בישראל – מי לא ידע ומי לא רצה לדעת?

על קיומו של פשע מאורגן בישראל התנהל ויכוח שנמשך מתחילת שנות ה- 70 ועד תחילת שנות ה- 90. נברר מי העלה את הטענה על קיומו, מתי ומדוע? נראה כיצד פועל בישראל הפשע המאורגן וכיצד מתמודדים איתו הרשויות לאכיפת החוק. בין היתר נדבר על רשימת ה- 11 המפורסמת ועל מצב ארגוני הפשיעה כיום.

9. פרופילאות פלילית – להיכנס לראש העבריין

בסרטי הקולנוע מצליחים הפרופיילרים לגלות את העבריין על סמך ממצאים מזירת העבירה, מרביתם נסתרים מהעין לכאורה. זאת ועוד, הם אף גורמים לתפיסתו תוך פרק זמן קצר. המציאות שונה בהרבה – אך לעתים עולה על כל דמיון. בהרצאה ניחשף לשיטות העבודה של הפרופילאי באמצעות דוגמאות מהעולם האמיתי על אנסים ורוצחים.

10. רצח המוני – מה גורם לאדם לקטול קבוצה של אנשים?

רצח המוני הוא תופעה שכיחה בארצות-הברית ומעת לעת אנו עדים לה גם בישראל. בכלל זה הורה הרוצח את משפחתו, או אחד היוצא למסע נקם, וכיוצא באלה מקרים המטלטלים את הציבור. בהרצאה זו נתוודע לפרופיל של הרוצח ההמוני ושל קורבנותיו, ונשמע פרטים על כמה מקרים מזעזעים שקרו בישראל.

11. רצח סדרתי – טירוף או מחשבה תחילה?

הציבור הרחב נחשף לתופעת הרצח הסדרתי בעקבות מקרי הרצח של "ג'ק המרטש" בלונדון, בשלהי שנות ה- 80 של המאה ה-19. מאז נודעו מקרים רבים של רוצחים סדרתיים, חלקם ביצעו מעשי זוועה שקשה לתארם. בישראל התופעה נדירה מאד אך נפוצה בהרבה ממה שהציבור חושב וממה שהמשטרה מוכנה לאשר. בהרצאה זו נתוודע לדמותו של הרוצח הסדרתי, ונברר מדוע מרבית המקרים – בעולם ובישראל, אינם מפוענחים.

12. רצח תאיר ראדה – פרשה בלתי גמורה

הנערה תאיר ראדה ז"ל נרצחה באכזריות רבה בבית ספרה "נופי גולן" שבקצרין בשנת 2006, והיא כבת 13 במותה. הרוצח, שנעצר כמה ימים אחרי הרצח, הורשע במהלך משפט מתוקשר שעורר פולמוס ציבורי נוקב בעניין הרשעתו. בהרצאה זו המבוססת על חומרי החקירה ופסקי הדין, נעמוד על עיקרי הראיות שהביאו להרשעתו ונדון בגורמים שהביאו ציבור גדול לטעון כי הוא חף מפשע.

13. פשיעה ועבריינות הצווארון הלבן כאיום על הביטחון הלאומי

איום אסטרטגי, נתפס בדרך כלל כאיום שמקורו חיצוני ובעיקרו היכולת והכוונה של האויב לכפות שינויים קיומיים במדינה. תהליכים פנימיים ובכלל זה עבריינות מאורגנת ושחיתות ציבורית כמעט ואינם נחשבים כסיכון לחוסן הלאומי הנדרש להסרת האיומים האסטרטגיים. על סמך מחקרים ודוגמאות מהעולם ומישראל על מגמות הפשיעה והסולידריות החברתית במצבי חירום, ודיון על השלכותיה של השחיתות הציבורית, יוצגו מסקנות המחייבות עיון מחדש על הקשר בין הביטחון הלאומי ושיעורי הפשיעה.

14. סחר בבני אדם – העבדות המודרנית

כל עבירה היא מעשה מכוער, אך ישנן עבירות מכוערות יותר. בחצר הקדמית של העולם המודרני נסחרים בני אדם לצורך עיסוק בזנות, או לצורך עבודה – לעתים בתנאי עבדות – או לצורך השתלת איברים – לעתים בכל מחיר, או לצורך פונדקאות. מדובר בתופעת פשיעה המתבצעת בדרך כלל על ידי ארגוני פשיעה בין לאומיים, על בסיס מצב כלכלי-תרבותי מסוים ומתוך חולשה או השחתה של הרשויות לאכיפת החוק. נדון בתופעה ובדרכים למניעת התפשטותה ולצמצומה.

15. פיליסייד בישראל – לא רק רצח של ילדים בידי הוריהם

פיליסייד מוגדר בדרך כלל כרצח ילדים בידי הוריהם, אם כי מדובר בתופעה רחבה הרבה יותר הכוללת המתה בזדון של צאצא שטרם מלאו לו 19 שנים על-ידי משמורנו – היינו הורה ביולוגי / מאמץ / חורג, לרבות בן או בת זוג של ההורה, וכן סבא או סבתא. מהמעט שידוע על מימדי הפיליסייד בישראל מתקבלת תמונה חלקית ובמקרים רבים אף מעוותת בכל הנוגע להיקף התופעה ולמאפייניה. ההרצאה מתבססת על מחקרי פיליסייד בישראל בראי הפנומנולוגיה שהוא המחקר המקיף ביותר שנעשה בארץ בתחום, וכוללת סקירה על התופעה בהתבסס על מקרים קונקרטיים שהתבצעו במדינה.

16. סודות מחדרי החקירות – דילמות ואתגרים

בהרצאה זו נדבר על חוקרים ונחקרים ועל מה שביניהם. לפעמים זו מלחמת מוחות, לפעמים זו התמודדות עם משאבים מוגבלים, ולפעמים זו התמודדות עם שאלות מוסריות. כיצד מצליחים החוקרים לחלץ כדין הודאה תקפה מעבריין? כיצד הם מתגברים על מכשולים ומצבי לחץ? כיצד הם מקבלים החלטות במצב בו ערכים מתנגשים אלו באלו? שורה של אירועים מהשטח תשמש כמשקפת להציץ לתוך חדרי החוקרים ולהתרשם לא רק מדילמות קשות – אלא גם מהפתרונות שנמצאו למקרים סבוכים וקשים.